torstai 29. maaliskuuta 2012

Trieste: San Giuston linna ja katedraali

Triesten reissulta on vielä esittelemättä San Giuston linna ja katedraali. Linna sijaitsee kaupungin keskustassa ehkä noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskusaukiolta. Hotelliltani sinne oli vieläkin lyhyempi matka. Aika kapuaminen sinne kuitenkin oli, sillä linna sijaitsee vuoren päällä. Laskin, että matkalla sinne oli yli 300 porrasta. Kapusin sinne vielä kahteen kertaan (toisella kertaa rinkka selässä, koska olin pian lähdössä takaisin Koperiin), sillä ensimmäisellä kerralla linna oli jo suljettu. Sillä oli peräti omituiset aukioloajat: klo 9-13. Saattaa olla, että aukioloajat johtuivat siitä, ettei turistisesonki ollut vielä alkanut, ja linna oli kaiken lisäksi osittain remontin kohteena. Seuraavana päivänä yritin kuitenkin uudelleen. Linnan sisäänkäyntiä oli hieman hankala löytää, sillä lähestyin linnaa tavallaan väärältä puolelta. Kun kuitenkin onnistuin löytämään sisäänkäynnin ja lipunmyynnin, pääsylippu yllätti edullisuudellaan (3 euroa).



Linnan rakentaminen on aloitettu 1400-luvun lopulla. Mitään erityisen keskiaikaista vaikutelmaa linnasta ei kuitenkaan saanut, sillä sitä oli korjailtu ja kunnostettu mielestäni varsin modernilla otteella. Linnan muuri on kolmion muotoinen, ja muurin päältä oli erinomaiset näkymät Triesten yli. Pieni kahvilakin muurilla oli. Pääsylipulla sai myös vierailla linnan asevarastolla, sekä lapidariumissa, jossa esillä oli vanhaa esineistöä (mosaiikkeja, patsaita jne.). Kokoelmat olivat aika laajat, mutta valitettavasti opastustauluissa ei ollut oikeastaan mitään tietoa englanniksi. Tästä syystä en jaksanut niihin kovin pitkään perehtyä.

Linnan kellotornin robotit

Muureilta

Linnanpiha

Linnan nykyinen vartija

Näkymiä yli kaupungin






Esineistöä linnan kokoelmista






Jätettyäni linnan poikkesin vielä viereisessä San Giuston katedraalissa. Osa nykyisestä katedraalista oli olemassa jo 500-luvulla. En tiedä miten katon kaarevan muotoiset mosaiikit oli tehty, mutta ne olivat upeita! Valitettavasti valokuva toistaa vain pienen osan niiden välkkeestä ja kimmellyksestä. Wikipedian mukaan ne on tehty 1100-1200 -luvuilla. Myös muu taide kirkossa oli - jälleen kerran - silmiä hivelevää. Tämä oli todellakin vierailemisen arvoinen paikka.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti