lauantai 24. maaliskuuta 2012

Kuvia Valdoltran sairaalasta

Sain kuin sainkin napattua muutamia kuvia Valdoltran sairaalassa. Osa on vähän epäselviä, mutta eiköhän niistä nyt käsityksen saa. Kuvaaminen sairaaloissa on aina jotenkin vähän kiusallista, ja siitä yrittää selviytyä mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti. Luvan toki aina kysyn, ja tietysti pidän huolen, ettei kuvissa näy henkilökuntaa saati potilaita.

Osaston käytävältä

Pukuhuone

Potilashuoneiden parveke (merinäköalalla, tottakai!)

Ambulanta

Ambulanta on täällä jonkinlainen tutkimus- ja lääkejakohuoneen yhdistelmä, jossa voidaan tehdä potilaille erilaisia tutkimuksia (esim. EKG, verinäytteiden otto), mutta jossa hoitajat muutenkin työskentelevät esim. lääkkeenjakoon liittyvissä asioissa. Kaikki välineet, nesteet ja lääkkeet säilytetään täällä. Hoitajien kanslia on viereisessä huoneessa, siitä minulla ei ole kuvaa.

Välineistöä verinäytteiden ottoa varten

Kolme kertaa pääsin ottamaan verinäytteitäkin, jee! Eikä tullut edes yhtään hutia! Johtuu varmaankin siitä, että kokeilin kaikista hyväsuonisimmilla potilailla... Eli harjoitusta tarvitaan kuitenkin vielä! Mielenkiintoisinta oli kuitenkin minua asiassa opastaneen sairaanhoitajan kommentti: "Kokeile rohkeasti - tässä ei voi mennä mikään pieleen!" Aivan... =) Koulussa sain kyllä asiasta hieman erilaisen kuvan.

Verinäytteet otetaan täällä lähes samalla lailla kuin Suomessakin. Välineetkin ovat mielestäni samanlaiset. Ainoastaan ohjaimet, joiden on tarkoitus olla kertakäyttöisiä, säästetään täällä ja käytetään uudelleen pesun jälkeen. Pistoskohta puhdistetaan pyyhkäisemällä ihonpuhdistuslapuilla kaksi kertaa. Tämän jälkeen täällä voi kuitenkin vielä tunnustella suonta, jos puhdistuksen aikana on päässyt unohtumaan, missä se suoni kulkikaan. Hieman ristiriitaista.

Lääkkeenjako toteutetaan täällä siten, että per. os. annettavat lääkkeet säilytetään eräänlaisessa pyörillä kulkevassa kärryssä tai kaapistossa, joka otetaan mukaan kierrokselle potilashuoneisiin. Sieltä sitten annostellaan kullekin potilaalle oikeat pillerit paikan päällä potilashuoneessa. I.v. lääkkeet sekoitellaan ja letkutellaan valmiiksi täällä ambulantassa. Myös potilaiden paperit ja muut dokumentit (esim. röntgenkuvat) säilytetään samanlaisessa "kärryssä", ja se otetaan mukaan lääkärin kierrolle huoneisiin.

Ambulanta

Pienen pientä draamaakin viikkoon mahtui. Alkuviikosta jo ihmeteltiin, kun eräs potilas lääkärinkierron aikana jutteli selkäsäryistään ja kertoi samalla, että hän ei voi mennä kotiinsa, koska hänen naisystävänsä on juuri kuollut epäselvissä olosuhteissa ja poliisi on eristänyt asunnon. Eipä siis ollut suuri yllätys, että juuri tämä sama henkilö yllätettiin myöhemmin viikolla penkomasta lääkekaappeja ambulantassa (kaapit edellisessä kuvassa vasemmalla). Kaapissa säilytetään esimerkiksi voimakkaita i.v. muodossa olevia kipulääkkeitä kuten Tramalia ja Analginia (Suomessa nimellä Litalgin). Kaappi ei tietenkään ole lukossa - lukko kaapissa kyllä on, mutta kuten näette, avaimet roikkuvat ovessa. Tapauksen jälkeen potilas potkaistiin ulos sairaalasta, ja seuraavana päivänä poliisikin tuli paikan päälle selvittelemään asiaa. Mitään ei ilmeisesti ollut kuitenkaan hävinnyt, koska hoitaja tuli paikalle juuri ajoissa ja keskeytti miekkosen touhut.

Automaatit

Tällaisia välipala-automaatteja täällä on joka paikassa, niin Izolan sairaalassa kuin täällä Valdoltrassakin. Niistä saa ostaa kahvia, limua ja muita juomia sekä pientä purtavaa kuten täytettyjä sämpylöitä, namia ja pähkinöitä. Opiskelijoiden ravitsemus näyttääkin olevan pitkälti näiden automaattien varassa. =)

Valdoltran sairaala oli mukava kokemus, vaikka paljon emme siellä(kään) päässeet tekemään. Erilaisia paikkoja on kuitenkin mielenkiintoista nähdä, ja täällä oli erityisen mukava ilmapiiri. Aikuisopiskelijaporukka, jonka mukana täällä olin, oli tosi kivaa sakkia! Ulkoiset puitteetkin olivat mitä mainioimmat, kuten alapuolella olevasta kuvasta voi nähdä.

Näkymää sairaalan ikkunoista - palmut ja meri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti