sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Hintatasosta

Olen ehtinyt jo tehdä ensimmäisiä havaintoja hintatasosta täällä Sloveniassa, ja voisi sanoa, että yleisesti ottaen se on melkein sama tai korkeintaan hieman halvempi kuin Suomessa. Jotkin asiat ovat jopa kalliimpia kuin Suomessa, esimerkiksi kirjat näyttivät aika hinnakkailta. Se, että hintataso on täällä suunnilleen samaa luokkaa kuin Suomessa on tietysti sinänsä outoa, koska slovenialaisten keskipalkka on noin 1500 euroa kuukaudessa, ja suomalaisten jossain 3000 euron tienoilla. Ljubljanassa meitä kierrättänyt opas kertoikin, että Sloveniassakin keskiluokka on katoamassa, ja jäljelle ovat jäämässä vain köyhät ja rikkaat. En tiedä oliko tämä vain hänen oma mielipiteensä, mutta varmaankin täytyy jossain vaiheessa perehtyä asiaan tarkemmin.

Julkinen liikenne on mielestäni aika edullista täällä. Taksi Ljubljanassa hotelliltani rautatieasemalle maksoi noin 4 euroa - tosin matkakaan ei kestänyt kuin ehkä 10 minuuttia. Junamatka Ljubljanasta Koperiin maksoi 9 euroa. Joistain junamatkoista saa käsittääkseni myös opiskelija-alennuksen. Sisäisen liikenteen bussilippu kuukaudeksi maksaa täällä Koperissa 10 euroa, lisäksi itse kortista joutuu sen saadessaan pulittamaan 2,5 euroa. Sen jälkeen bussilla saa kulkea rajattomasti kaupungin alueella.

Täällä Sloveniassa on käytössä myös ne pienimmät eurokolikot (1 snt ja 2 snt) jotka Suomessa hylättiin. Niitä onkin lompakossa jo nyt aika kasa, täytyy yrittää lykätä niitä jonnekin. Niiden laskeminen kaupan kassalla tuntuu jollain tavalla vaivalloiselta, mutta ehkä sekin alkaa jossain vaiheessa luonnistua.

Tänään kävimme asioimassa isommassa ruokakaupassa, Intersparissa. Noita Spar-kauppojahan oli Suomessakin jossain vaiheessa, viime aikoina en ole nähnyt. Tästä meiltä kävelee tuonne Interspar-kaupalle ehkä noin 20-25 minuuttia. Lähempänäkin on toki ruokakauppa, mutta se on aika pieni ja vaatimaton - sitä paitsi liikunta tekee hyvää, ja aikaa on. Kiitos opiskelijaruokasysteemin, suurempaa tarvetta raahata ruokaa tänne kämpille ei ole. Lähinnä olenkin ostanut vain hedelmiä ja mehua, sillä lounaalla pärjäilee pitkälle iltaan.

Kaupassa asiointi oli mielenkiintoista; vaikka liike ulkoisilta puitteiltaan oli suunnilleen kuin kotoinen Prisma tai Citymarket, erojakin löytyi. Esimerkiksi hedelmä- ja vihannesosastolla oli töissä leidi, jonka tehtävänä oli punnita ihmisten valmiiksi valitsemat hedelmät ja myös liimata hintalappu pussiin. Samalla osastolla oli myös tarjolla kertakäyttökäsineitä. Niitä oli tarjolla iso nippu telineessä siinä hedelmäpussien vieressä. En oikein ymmärtänyt mikä niiden tarkoitus oli; jotkut ihmiset näyttivät laittavan sellaisen toiseen käteensä, mutta he liikkuivat se kädessä ympäri kauppaa, ei pelkästään HeVi-osastolla. Tämä tuntui äkkiseltään hieman epäloogiselta, jos ajatellaan että sillä oli jotain tekemistä hygienian kanssa; täällä kun kaupan ja myös esimerkiksi ruokapaikkojen ja konditorioiden työntekijät koskettelevat avoimesti paljain käsin ruokia, joita myyvät. Suomessahan se ei mielestäni yleensä ole tapana, vaan käytetään käsineitä. Minua tuo ei haittaa (vastustuskyky paranee...), kunhan panin merkille.

Muutamia muita esimerkkejä hinnoista:
Ensimmäisen luokan postimerkki Suomeen 0,92 €
Soittaminen Soneran liittymällä Suomeen 0,43 €/minuutti
Kiertokävely Ljubljanassa 2,5 h 9 € (etukäteen ostettuna)
Korvatulpat 8 paria 2,85 €
Postikortit 0,60 - 0,85 € /kpl
Nivea meikinpoistoaine 200 ml 4,70€

Ruokien hintoja:
Omenat 1,09 €/kg
Milka-suklaalevy 100 g 0,91€
Makeuttamaton appelsiinimehu 1,76 €/l
Vesipullo 0,35 €/0,5 l
Klementiinit 1,59 €/kg
Pikakahvi 100 g 3,73 €
 
Tämä Interspar-myymälä oli erittäin hyvin varustettu, muistutti tosiaan kotomaisia suurimpien ketjujen tavarataloja. Lihatiskien valikoima oli mielestäni parempi kuin Suomessa. Lihaa eri muodoissaan (esimerkiksi makkaroita) oli tarjolla pilvin pimein. Jos joskus rohkaistun ja opin hieman kieltä, käyn kysymässä, saanko ottaa siellä kuvia. Tiedän nimittäin erään, joka innostuu, kun pääsee tänne ja näkee lihatiskien tarjonnan. <3

Eilen illalla kävimme myös pyykillä paikallisessa pesulassa. Sieltä sai vuokrata ison (9 kg) koneen 3 eurolla. Siihen mahtuu useammankin vaihtarin pyykit kerralla, joten myös kustannukset voi jakaa. Kuivausrummun 20 minuutin käyttö maksoi 2 euroa. Paikka oli siisti ja koneita oli helppo käyttää, lisäksi aukioloajat olivat peräti laajat (klo 22 asti), joten täällä tulee varmasti asioitua usein.

Pesula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti