keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Ljubljanan linna

Opastettuun kaupunkikierrokseen kuului myös käynti Ljubljanan linnassa (Ljubljanski grad). Linna sijaitsee vuoren rinteellä kaupungin reunalla, ja se näkyy tosiaan melkein aina, missä päin kaupunkia sitten kuljeskeleekin. Ljubljanassa on muuten hyvin helppoa suunnistaa; tälläinen melkein suuntavaistotonkin henkilö onnistuu näköjään liikkumaan täällä eksymättä. Ehkä osasyynä on juuri tuo linna; siitä voi tarvittaessa ottaa suuntia melkein milloin vaan.

Ylös linnavuorelle voi nousta paitsi kävellen, myös funikulaarilla. Funikulaari on eräänlainen köysirata, jossa vaunu liikkuu vaijereiden ja vastapainon avulla jyrkkään rinteeseen rakennettuja kiskoja pitkin. Matka tällä vaunulla maksoi 3 €; meillä se tosin sisältyi kaupunkikierroksen hintaan.


Up, up, up we go!

Linna on kotoisin 1500-luvulta, tosin ennen sitäkin linnavuorella on tietenkin ollut asutusta ja linnoituksia. Paikkahan on ihanteellinen vesireitin läheisyyden vuoksi, ja samalla vuorta on ammoisina aikoina ollut helppo puolustaa. Linna on toiminut aikojen saatossa ainakin sairaalana, asevarikkona ja vankilana, ja toisen maailmansodan jälkeen siellä on jopa asutettu Ljubljanan kansalaisia. Nykyään linnasta ei nähdäkseni ole jäljellä mitään keskiaikaista; se on restauroitu melko modernilla maulla.

Linnan sisäpihalla on kahvila, ja muissa tiloissa järjestetään ilmeisesti kaikenlaisia näyttelyitä ja muuta samanlaista. Tähän aikaan vuodesta linna kuitenkin vaikutti nukkuvan vielä talviunta, niin hiljaista ja rauhallista siellä oli. Linnan pihalle saa tulla katselemaan maksutta (siis jos jaksaa nousta vuorelle jalkaisin), mutta näkötorniin nousu maksaa aikuisilta 6 €. Samalla lipulla saa katsella näyttelyt, joita linnalla kulloinkin on. Yhteislippu funikulaariin ja näkötorniin sekä näyttelyihin maksaa 8 €.

Kahvila linnan sisäpihalla

Mutta parasta koko paikassa oli tietenkin näkötorni, josta oli mahtavat näkymät yli kaupungin! Tornista käsin huomasi, miten lähellä Alpit todella ovat! Tässä yhteydessä pitää kiittää Juha-Pekkaa ja Taijaa kameran lainasta. Vaikkei se kooltaan ehkä olekaan yhtä näppärä kuin nykyaikaiset pokkarikamerat, sen zoomi on ihan vertaansa vailla! Hyviä kuvia (ainakin minun mittapuullani) saa voimakkaasti zoomaten ainakin ulkona ihan käsivaraltakin.

Vanhaa kaupunkia
Taustalla siintävät Alpit



Fransiskaanikirkko linnan näkötornista nähtynä

Sitten olikin jo aika lähteä takaisin alas. Paluumatkakin sujui funikulaarilla nopeasti, matka ei kestänyt varmaan kahta minuuttiakaan.

Rata alas

2 kommenttia:

  1. Aivan älyttömän kauniita kuvia kauniista ja idyllisistä paikoista!Tulee sellainen fiilis, että olisi huikeaa itsekin joskus päästä samoja paikkoja katselemaan, en nimittäin olisi ajatellutkaan, että Sloveniastakin löytyy noin paljon ihailtavaa ja katseltavaa! Meilläkin alkaa maanantaina uusi harjoittelu (mielenterveys- ja päihdehoitotyö). Odotan innolla kokemuksiasi Slovenian sairaalamaailmasta ja työstä siellä, toivottavasti myös kuviakin sairaalasta saat napattua. Seuraan tiiviisti matkaasi tätä kautta! -Minna Saari-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Minna! Juu, kyllä tuota Ljubljanaa voi suositella vaikkapa viikonloppumatkan kohteeksi. Esim. kolmessa päivässä ehtii nähdä jo kaikki tärkeimmät nähtävyydet, ja aikaa jää vielä hengailla joen varren kahviloissakin.

      Tsemppiä harjoitteluun, teillä on alkamassa ajatuksia herättävä käytännön jakso. =)

      Poista