sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Piran

Sää ei tänä sunnuntaina ollut niin aurinkoinen kuin aikaisempina päivinä, mutta uloshan tästä kämpästä kuitenkin on päästävä, joten pieni retki tuli tänä viikonloppunakin tehtyä. Tämän sunnuntain retki suuntautui pieneen Piranin kaupunkiin. Piran on noin 5000 asukkaan satamakaupunki Slovenian rannikolla Kroatian rajan tuntumassa. Slovenian rannikko on vain noin 50 km pitkä, ja rannikolla sijaitsee Koperin lisäksi muutama muukin kylä tai kaupunki kuten Ankaran, Piran, Portoroz ja Izola. Koperista on säännöllistä bussiliikennettä Piraniin ja takaisin myös näin sunnuntaisin, ja matka maksoi suuntaansa kolmisen euroa. Bussi kulki mukavissa maisemissa meren rannan tuntumassa pienten kylien ja asutuskeskittymien läpi. Matka Koperista Piraniin kesti noin puoli tuntia.

Piran on säveltäjä Giuseppe Tartinin (1692-1770) synnyinpaikka. Tuohon aikaan Piran kuului vielä Venetsiaan. Kaupungissa ollaan selvästi ylpeitä Tartinin perinnöstä, ja hänen mukaansa on nimetty aukio, joka hallitsee kaupunkikuvaa. Tämän aukion laidalla sijaitsee myös tasokas turisti-info, josta tarttui taas muutamia uusia Slovenia-esitteitä mukaan matkaan.

Tartinin aukio (Tartinijev trg)

Säveltäjämestarin patsas



Torilta kipusin kapeita kujia pitkin ylös Pyhän Yrjön katedraalille (Cerkev svetega Jurija). Sen edustalta oli kaunis näkymä yli kaupungin kattojen merelle.




Kaupungissa oli yllättävän paljon turisteja jo näin varhain keväällä. Yksi ryhmä oli juuri poistumassa kirkosta, ja livahdin samoissa ovissa sisään. Hetken ehdin kuitenkin olla, ennen kuin tultiin häätämään ulos. Komea kirkko oli tämäkin. Se on rakennettu vuosien 1595 ja 1637 välillä. Kotoiset evankelis-luterilaiset kirkot ovat aika karuja näihin verrattuna.




Pyhän Yrjön katedraali






Kattomaalauksia



Pääalttari

Puinen krusifiksi 1300-luvun alusta

Urut ovat vuodelta 1746

Katon maalauksia




Kellotorni vuodelta 1608


Kirkolta laskeuduin takaisin alas rantaan, ja kävelin katselemassa näkymiä "rantabulevardilla" (pikemminkin se oli vain kapea katu, jossa sai koko ajan varoa auton alle jäämistä). Nättiä oli, ja aika... hmmm... välimerellistä. Lopuksi nautin lounasta eräässä rantaravintolassa. Tuuli oli aika kolea, ja välillä merellä oli sumua, mutta pitihän se ylläpitää skandinaavien mainetta (meitähän ei palele koskaan, kun eletään siellä jääkarhun takapuolen tienoilla...) ja ruokailla ulkosalla. Risotto with sea fruits maistui kyllä raikkaassa meri-ilmassa erityisen hyvältä. Vatsavaivoja odotellessa. ;-)



Rannasta

Kalastajien verkkoja

Rannan ravintoloita



Sumua mereltä




Ensi viikonloppuna taidan siirtyä vaihteeksi Italian puolelle, Triesteen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti