maanantai 21. toukokuuta 2012

Maribor ja Celje + Postojna ja Predjama

Salzburgista ajelimme lomaviikon keskivaiheilla takaisin Slovenian puolelle, Mariboriin. Maribor sijaitsee Slovenian kaakkoisosassa, ja se on maan toiseksi suurin kaupunki. Sloveniassa juhlittiin kaksipäiväisiä vapun pyhiä juuri tuolloin, joten Mariborissa oli hiljaistakin hiljaisempaa. Mitkään liikkeet eivät olleet auki, ravintoloistakin vain osa. Nähtävyydet olivat myös suurimmaksi osaksi suljettuina. Maailman vanhimman  viiniköynnöksen (450 vuotta) saimme sentään katsastettua.

Maribor on tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kulttuuripääkaupungin tarjonta jäi kyllä ainakin meidän osaltamme kokematta, suurimmaksi osaksi tietysti pyhäpäivän takia - kulttuuripääkaupunki oli kerta kaikkiaan suljettuna. Mariborin päivämme kuluikin leppoisasti lähinnä autioita kaupungin katuja pitkin kuljeskellen. Majoituimme mukavassa City Hotel Maribor -hotellissa, ja menimme aikaisin nukkumaan.

Maailman vanhin viiniköynnös Mariborissa

Mariborin keskustaa

Seuraavana päivänä jatkoimme matkaamme Celjeen. Celje on Slovenian kolmanneksi isoin kaupunki. Celjessä kävimme katsastamassa kaupungin yläpuolelle kohoavan linnan.  Pääsymaksu linnalle ei päätä huimannut: se oli kaksi euroa per henkilö, ja kaiken lisäksi pääsylipulla sai euron alennuksen linnan kahviossa. Täälläkin pääsi tarkastelemaan kaupunkia yläilmoista käsin.







Celjen linnallakin olimme paikalla lähes yksin. Vaikuttaa siltä, että toukokuu on oiva kuukausi matkailulle Sloveniassa. Sää on ainakin tänä vuonna ollut suosiollinen jo toukokuussa, mutta turistilaumoja ei ole vielä missään. Joka paikassa on ollut mukavan rauhallista.

Celjen jälkeen hotellielämä alkoi riittää, joten vaikka lomaviikkoa vielä riitti, suuntasimme kuitenkin "kotiin" Koperiin. Koperista käsin kävimme mm. Postojnan luolilla ja Predjaman linnalla. Postojnan luolilla ei saanut kuvata (vaikka kielloista huolimatta monet kuvasivatkin häpeilemättä), joten sieltä ei kuvia ole tänne laitettavaksi. Paikkaa voi käydä ihastelemassa vaikkapa tästä linkistä. Postojnassa ostimme yhdistelmälipun, joka maksoi n. 33 euroa per henkilö. Sillä pääsi Postojnan luolien lisäksi Vivariumiin, jossa sai nähdä olmeja (karstialueen luolille tyypillinen salamanterin kaltainen eläin), perhosnäyttelyyn, sekä myös Predjaman linnaan. Predjaman linna, joka sijaitsi n. 10 km päässä Postojnan luolilta, oli todellakin käymisen arvoinen kohde. Se on rakennettu hauskasti kallion "kainaloon".

Predjaman linna

Näkymä linnan sisältä ulospäin

Linnanpiha


Predjaman ja Postojnan retki päätti lomaviikkomme aurinkoisessa Sloveniassa. Ohjelmassa oli enää auton palautus Ljubljanan lentokentälle, ja sieltä hankkiutuminen kotiin. Paluu arkeen oli vähän ankea, kuten aina loman jälkeen, mutta onneksi viikonlopun mittaisia "minilomia" on riittänyt senkin jälkeen. Olemme käyneet mm. Venetsiassa Italian puolella, ja Pulassa, Kroatiassa. Reissu Zagrebiin, Kroatian pääkaupunkiin, on vielä edessä ennen ensi viikolla häämöttävää kotiinpaluuta. Näistä kaikista reissuista luvassa tarinaa + kuvia ennen pitkää.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti